|
Nasza Szkapa forum ło qniach
odwiedź naszą stronę:
Nie pytaj, co Szkapa może dać Tobie. Zapytaj, co Ty możesz dać Szkapie?
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Eruane źrebak

|
Wysłany: Sob. 10 Kwi. 2010, 19:14 Temat postu: |
|
|
No totalnie debilny przepis. Ale kozy są u nas traktowane tylko jako niedoszłe mieso, więc to wyjaśnia sprawę. Ponoć dobrze mieć kolczyki, nawet nie założone, ale niech leżą w szafce, jeśli można się spodziewać wizyty powiatowego.
A przy okazji - szukam domku dla dwóch miniatur- cud-miód. Są w domu tymczasowym, zabrane z klatki ze schroniska. Opiekun oczywiście ma być idealny. Kozy mają być dla przyjemności, towarzystwa i żeby sobie były, bo po to zostały uratowane.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
panna Immortal podjezdek

Dołączył: 20 Sty 2010 Posty: 333 Skąd: Z Kamienia Pomorskiego, k. Szczecina
|
Wysłany: Nie. 11 Kwi. 2010, 10:45 Temat postu: |
|
|
Faktycznie śliczne. Jak bym mogła, to już by u mnie mieszkały No ale mam już piesa, który nie toleruje innych zwierząt  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
SLAWEKZZ źrebak

|
Wysłany: Wto. 01 Cze. 2010, 12:51 Temat postu: |
|
|
Ja miałem kiedyś 2 kozy i koziołka, miałem...
Niestety już mnie nie budzą swoim ryczeniem , a były takie fajne, przywiązałem się do nich. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Eruane źrebak

|
Wysłany: Wto. 01 Cze. 2010, 21:48 Temat postu: |
|
|
Kózki znalazły już fajny domek.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
evaQniK dwulatek

|
Wysłany: Sro. 02 Cze. 2010, 21:58 Temat postu: |
|
|
SLAWEKZZ napisał: | Ja miałem kiedyś 2 kozy i koziołka, miałem...
Niestety już mnie nie budzą swoim ryczeniem , a były takie fajne, przywiązałem się do nich. |
a dlaczego już ich nie masz? |
|
Powrót do góry |
|
 |
SLAWEKZZ źrebak

|
Wysłany: Czw. 03 Cze. 2010, 10:04 Temat postu: |
|
|
evaQniK napisał: | SLAWEKZZ napisał: | Ja miałem kiedyś 2 kozy i koziołka, miałem...
a dlaczego już ich nie masz? |
Z powodu ich śmierci, gdy je dostałem miały około 16-17 lat. |
|
Powrót do góry |
|
 |
evaQniK dwulatek

|
Wysłany: Czw. 03 Cze. 2010, 20:04 Temat postu: |
|
|
aaaa to szkoda... takie smrodki są z nich ale zabawne szczególnie małe |
|
Powrót do góry |
|
 |
michał źrebak

|
Wysłany: Sob. 15 Sty. 2011, 14:41 Temat postu: |
|
|
Eruane napisał: | Dowiedziałam się, że w razie wizyty weta powiatowego kozy bez kolczyków mogą zostać skierowane przez niego na rzeź jako zwierzęta niewiadomego pochodzenia i zagrażające zdrowiu człowieka. Tak więc chyba nie ma innego wyjścia, jak tylko zakolczykować. Polecono mi kupić taki spray zamrażający dla zmniejszenia bólu, bo jak przyjeżdża facet do kolczykowania nie używa znieczulenia.  |
Witam
UE wymaga znakowania tylko tych zwierząt, z których produkcja jest wprowadzana na rynek, więc kozy - przytulanki, ew. te, kończące we własnej kuchni nie wymagają znakowania.
Za to, jeśli są już oznakowane (kolczyki lub tatuaż), to trzeba mieć książkę stada, dokumentację zakupów i sprzedaży, coroczny spis stada przesłać do ARMiR, wypełniać druczki związane ze zbyciem, upadkiem, ubojem, pożarciem przez wilka itp...
Poza tym, jeśli są nieoznakowane i ich papiery nie krążą po świecie, to skąd ktokolwiek ma wiedzieć, że jest coś do skontrolowania?
Chyba, że jest ich 50 szt i pasą się na skwerach w mieście
Mam sporo kóz - między innymi - i papiery są moją zmorą... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|